karvad pumpa

Karva pumpa 2024

Karva pumpa och skapa en skrämmande & magisk halloweendekoration!

Halloween närmar sig och det är dags att börja förbereda sina halloweendekorationer. En av de mest klassiska och roliga halloweenaktiviteterna är att karva pumpor. I detta blogginlägg guidar vi dig genom hur man karvar pumpa, med tips på allt från verktyg och design till skötsel och förvaring. Läs vidare för att få koll på hur du ska gå till väga för att göra din halloweenpumpa!

Varför karva pumpa?

Att karva pumpa är en rolig och kreativ aktivitet som kan involvera hela familjen. Det är också ett perfekt sätt att skapa en skrämmande och magisk halloweenatmosfär. Dessutom kan ni använda pumpaköttet och pumpakärnorna till massa smarrigt! Läs vidare för att få veta mer om detta så ni kan ta tillvara på hela pumpan.

Vad behövs för att karva pumpa?

För att karva pumpa behöver du följande redskap:

  • En pumpa: Välj gärna en pumpa som är stor och jämn, det gör det enklare att karva pumpan. Du kan hitta pumpor i matbutiker och på marknader.
  • En skarp kniv: Använd en skarp kniv med ett starkt blad för att karva pumpan.
  • En sked: Använd en sked för att gröpa ut pumpans kärnor och fruktkött.
  • En penna: Använd en penna för att rita ditt önskade mönster på pumpan.
  • Ett ljus: Placera ett värmeljus inuti pumpan för att skapa en lykta. Då kommer den lysa fint när ni har karvat den!

Hur man karvar pumpa

  1. Skär av toppen av pumpan: Använd en skarp kniv för att skära av toppen av pumpan. Se även till att toppen är rak och jämn så att du kan sätta tillbaka den senare som ett lock.
  2. Skrapa ut pumpans kärnor och fruktkött: Använd en sked för att skrapa ut pumpans frön och fruktkött. Var försiktig så att du inte skadar pumpans väggar men se även till att du får ut allt kött så det inte börjar ruttna.
  3. Rita ditt mönster: Använd därefter en penna för att rita ditt mönster på pumpan. Du kan hitta mönster online eller i en bok. Använd din fantasi och sätt din prägel på din pumpa!
  4. Karva ut mönstret: Använd en skarp kniv för att karva ut mönstret. Var försiktig och ta det lugnt. Se till att du har en vuxen med dig.
  5. Placera ett ljus inuti pumpan: Därefter, när du är klar, placerar du ett ljus inuti pumpan och tänder det.
  6. Sätt tillbaka toppen: Slutligen sätter du tillbaka toppen av pumpan och trycker den på plats.

Tips för att karva pumpa

  • Använd en mall: Om du inte är en van karvare kan du använda en mall för att rita ditt mönster. Du kan hitta mallar online, i en bok eller måla en egen mall utifrån dina preferenser.
  • Använd värmeljus: Använd ett värmeljus för att skapa en lykta som lyser fint. Du kan också använda en LED-lampa för en säkrare och mer energieffektiv lykta.
  • Var kreativ: Det finns inga regler när det kommer till att karva pumpor. Var kreativ och ha kul!

Skötsel och förvaring av din halloweenpumpa

  • Förvara din pumpa på en sval och torr plats: Din pumpa kommer att hålla sig längre om du förvarar den på en sval och torr plats.
  • Spraya din pumpa med vatten: Om du vill att din pumpa ska hålla sig fräsch längre kan du spraya den med vatten regelbundet.
  • Smörj din pumpa med olja: Om du vill att din pumpa ska glänsa kan du även smörja den med olja.

Roligt för hela familjen att karva pumpa

Att karva pumpa är en rolig och kreativ aktivitet som kan involvera hela familjen. Det är också ett perfekt sätt att skapa en skrämmande och magisk halloweenatmosfär. Vi hoppas att detta blogginlägg har inspirerat er att karva en pumpa i år! Vill ni kanske ha ett halloweenkalas så kan ni kika in våra tips för den ultimata halloweenfesten! Och om ni behöver hjälp med att tjäna pengar till klassen eller laget i höst så hjälper vi på Säljdirekt er gärna!

Recept med pumpa

Pumpapaj

Pumpapaj är en klassisk och smakrik dessert som passar perfekt för hösten. Den är gjord på en krämig fyllning av pumpapuré, kryddor och kondenserad mjölk, toppad med en spröd pajdeg. Pumpapaj är inte bara god, den är också näringsrik och full av vitaminer och mineraler.

Ingredienser:

  • För pajdegen:
    • 2 1/2 dl vetemjöl
    • 1/2 tsk salt
    • 125 g kallt smör, tärnat
    • 3-4 msk iskallt vatten
  • För fyllningen:
    • 800 g pumpapuré (se recept nedan)
    • 2 ägg
    • 1 dl kondenserad mjölk
    • 1 dl strösocker
    • 1 msk malet kanel
    • 1 tsk malda kryddnejlikor
    • 1/2 tsk ingefära
    • 1/4 tsk muskotnöt
    • 1/4 tsk salt

Instruktioner:

  1. Gör pajdegen: Blanda mjöl och salt i en matberedare. Tillsätt kallt smör och pulsa tills blandningen liknar smulor. Tillsätt gradvis iskallt vatten, 1 msk i taget, och blanda tills en deg bildas. Forma degen till en boll, plasta in den och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
  2. Förbered pumpapurén: Skär pumpaköttet i kuber. Lägg kuberna i en kastrull med lite vatten och koka tills de är mjuka. Häll av vattnet och mosa pumpan med en potatisstöt eller stavmixer. Låt purén svalna helt.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Gör fyllningen: Vispa ihop ägg, kondenserad mjölk, strösocker, kryddor och salt i en skål. Blanda därefter i pumpapurén och rör om tills allt är väl blandat.
  5. Kavla ut pajdegen: Kavla sedan ut pajdegen på en mjölad arbetsyta till en rund skiva som är något större än pajformen. Lyft försiktigt över degen till pajformen och tryck den försiktigt mot botten och kanterna.
  6. Häll i fyllningen: Häll sedan i pumpafyllningen i pajskalet.
  7. Grädda pajen: Grädda slutligen pajen i ugnen i 60-70 minuter, eller tills fyllningen har satt sig och pajskalet har fått en gyllenbrun färg. Låt pajen svalna helt innan servering.

Tips för er pumpapaj

  • Du kan servera pumpapajen med vispgrädde, vaniljglass eller en klick sylt.
  • Om du vill ha en extra krispig pajdeg kan du tillsätta 1 msk strösocker till degen.
  • Pumpapaj kan förvaras i kylen i upp till 3 dagar.

Rostade pumpakärnor

Pumpakärnor är ett krispigt och smakrikt snacks som är perfekt för hösten. De är fulla av protein, fibrer och hälsosamma fetter. Att rosta pumpakärnor är enkelt och tar bara några minuter. Ett perfekt sätt att ta tillvara på pumpakärnorna när du karvat pumpa!

Ingredienser:

  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 msk olivolja
  • Salt och peppar efter smak

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 180°C.
  2. Skölj pumpakärnorna i kallt vatten och torka dem ordentligt med hushållspapper.
  3. Blanda pumpakärnorna med olivolja, salt och peppar i en skål. Ni kan självklart använda vilka kryddor som helst, det är väldigt gott med chilipulver och paprikapulver till exempel.
  4. Lägg sedan bakplåtspapper på plåten.
  5. Placera därefter pumpakärnorna på plåten i ett jämnt lager.
  6. Rosta pumpakärnorna i ugnen i 15-20 minuter, eller tills de är gyllenbruna och krispiga. Rör om kärnorna några gånger under rostningen.
  7. Låt slutligen pumpakärnorna svalna och häll sedan upp de i en skål och njut!

Vi önskar er en skrämmande och magisk halloween och att ni lyckas med att karva pumpa!