Mustig god gryta

Saffransdoftande fiskgryta

Tillagning
  1. Skala och skär potatis och morötter i centimeterstora täningar. Rensa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs vitlöken och purjolöken ett par minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare 1 minut.
  3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
  4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
  6. Tillsätt creme fraîche och låt koka upp igen.
  7. Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg bitarna i grytan och ta av från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är färdig.
  8. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans färskt bröd.
Tips!
Grytan kan förberedas dagen innan. Gör då allt utom steg 7-8, som du gör strax innan servering.
Ingredienser
  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, sej)
  • 200 g skalade räkor
  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 gram saffran från Antonio Sotos
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g körsbärstomater (färska eller på burk)
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk skaldjursfond (kan ersättas med fisk- eller kycklingbuljong)
  • 1 tsk torkad timjan
  • Färsk dill till garnering
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar

lussekattsrecept i världsklass

Lussebullar utan kesella

Tillagning
Stötta saffran i mortel tillsammans med lite socker för att få fram smaken mer. Har du gott om tid till bakningen så tillsätter man lite vatten och låter det stå några timmar, men så mycket tid har man sällan i julstöket. Det räcker gott å väl att stötta med socker i mortel. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, rör ner mjölken och se till att det är fingervarmt, ca 37 grader. Häll över smör- och mjölkblandningen på jästen och rör om tills jästen löst sig. När alla klumpar är borta tillsätt sirap, ägg, saffran och salt. Rör ihop smeten. Tillsätt sedan mjöl allt eftersom, tills du har en mjuk och smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 min. Baka ut degen. Låt jäsa 30-40 min igen – under duk. Dekorera med russin och pensla bullarna med ägg. Grädda 5-7 min i ugnen på 225 grader. KLART! Ät och njut.
Ingredienser
  • För 30-40 st lussebullar
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst för söta degar
  • 1 g saffran från Antonio
  • Sotos
  • 2 dl vit sirap
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 15 dl mjöl
Till pensling:
Ägg och russin.

klassiskt lussebullsrecept

Lussebullar med kesella

Tillagning
Stöt saffran tillsammans med lite socker i en mortel. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, tillsätt mjölk och saffran och låt det hela bli fingervarmt. Lös jästen med lite av vätskan, och rör sedan ner allt. Tillsätt salt, socker och kesella och rör om. Tillsätt vetemjöl efterhand (spara någon deciliter till utbakningen) och arbeta samman till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, varmluft. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 25-30 bitar och forma till lussekatter, eller valfri form på bullarna. Låt jäsa på bakplåtspappersklädd plåt under bakduk i ca 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och tryck ner russin i vardera ände. Grädda bullarna i ca 7-9 minuter i mitten av ugnen, beroende på hur stora du gjort dem. Låt svalna på galler under bakduk. Ät & njut!
Ingredienser
  • För ca 30 st lussebullar
  • 50 gram färsk jäst
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 gram kesella (en burk)
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran från Antonio Sotos
  • 0,75 tsk salt
  • 14-15 dl vetemjöl special(för att få extra luftighet)
Till pensling:
Ägg och russin.

fantastisk efterrätt/ fika

Saffranstryffel

Tillagning
  1. Finhacka den vita chokladen, mortla saffranstrådarna och placera i en bunke eller skål tillsammans med grädden.
  2. Smält skålens innehåll över vattenbad till en slät smet.
  3. Blanda i konjak och tag av från värmen.
  4. Låt stå framme i rumstemperatur ett tag för att svalna.
  5. Ställ smeten i kylen när den svalnat och låt stå över natten.
  6. Tag ut smeten och forma till runda bollar.
  7. Förvara färdiga bollar i kylen.
  8. Smält den mörka chokladen och lägg en liten klick choklad i handen.
  9. Rulla saffranstryffeln mellan händerna så att den täcks av choklad.
  10. Rulla den sedan i kakao.
  11. Förvara tryffeln i kylen.
Ingredienser
  • 300 g vit choklad
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk konjak
  • 0,5 gram saffran från Antonio Sotos
  • 100 g mörk choklad 70%

ljuvt doftande pasta

Saffranspasta med räkor och fänkål

Tillagning
  1. Skala räkorna och hacka löken.
  2. Skölj, ansa och dela fänkålen. Skär bort stocken i mitten och skär halvorna i tunna strimlor.
  3. Sjud saffranet en kort stund med vinäger och olivolja i en liten kastrull.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs fänkålsstrimlorna och löken tills de mjuknat något. Rör i saffransblandningen, salta och peppra.
  5. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg i pastan och koka den al dente (eller efter smak). Häll av vattnet men spara några skedar för att späda med.
  6. Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt under omröring fänkåls-, lök och saffransblandningen. Tillsätt ev. ett par matskedar pastavatten. Rör om ordentligt så att allt blandar sig väl. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan på eftervärme och blanda sist i persilja och räkor. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera direkt
Ingredienser
  • 800 g stora räkor med skal, färska eller upptinade frysta (Fungerar även med scampi)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 500 g fänkål
  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • 400 g tagliatelle, alt annan bandpasta
  • 2 msk finhackad persilja
Close Menu

Trött på att läsa? Eller vill du bara vidarebefordra infon?

Få all nödvändig information per mail nu direkt!