Tips & Recept

MUSTIG GOD GRYTA
Saffransdoftande fiskgryta
Tillagning
- Skala och skär potatis och morötter i centimeterstora täningar. Rensa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken.
- Fräs vitlöken och purjolöken ett par minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare 1 minut.
- Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
- Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
- Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
- Tillsätt creme fraîche och låt koka upp igen.
- Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg bitarna i grytan och ta av från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är
- färdig. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans färskt bröd.
Tips!
Grytan kan förberedas dagen innan. Gör då allt utom steg 7-8, som du gör strax innan servering.
Ingredienser
- 300 g skinn- och benfri laxfilé
- 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, sej)
- 200 g skalade räkor
- 8 potatisar
- 2 morötter
- 1 fänkål
- 1 purjolök
- 3 klyftor vitlök
- 0,5 gram saffran från Antonio Sotos
- 2 msk tomatpuré
- 400 g körsbärstomater (färska eller på burk)
- 3 dl vitt matlagningsvin
- 1 dl vatten
- 2 msk skaldjursfond (kan ersättas med fisk- eller kycklingbuljong)
- 1 tsk torkad timjan
- Färsk dill till garnering
- 3 msk olivolja
- Salt
- Svartpeppar

LUSSEKATTSRECEPT I VÄRLDSKLASS
Lussebullar utan kesella
Tillagning
Stötta saffran i mortel tillsammans med lite socker för att få fram smaken mer. Har du gott om tid till bakningen så tillsätter man lite vatten och låter det stå några timmar, men så mycket tid har man sällan i julstöket. Det räcker gott å väl att stötta med socker i mortel. Smula jästen i en bunke. Smält smöret, rör ner mjölken och se till att det är fingervarmt, ca 37 grader. Häll över smör- och mjölkblandningen på jästen och rör om tills jästen löst sig. När alla klumpar är borta tillsätt sirap, ägg, saffran och salt. Rör ihop smeten. Tillsätt sedan mjöl allt eftersom, tills du har en mjuk och smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 min. Baka ut degen. Låt jäsa 30-40 min igen – under duk. Dekorera med russin och pensla bullarna med ägg. Grädda 5-7 min i ugnen på 225 grader. KLART! Ät och njut.
Ingredienser
- För ca 30 st lussebullar
- 50 gram färsk jäst
- 150 gram smör
- 5 dl mjölk
- 250 gram kesella (en burk)
- 2 dl socker
- 1 g saffran från Antonio Sotos
- 0,75 tsk salt
- 14-15 dl vetemjöl special(för att få extra luftighet)
Till pensling:
Ägg och russin.

FANTASTISK EFTERRÄTT/ FIKA
Saffranstryffel
Tillagning
- Finhacka den vita chokladen, mortla saffranstrådarna och placera i en bunke eller skål tillsammans med grädden.
- Smält skålens innehåll över vattenbad till en slät smet.
- Blanda i konjak och tag av från värmen.
- Låt stå framme i rumstemperatur ett tag för att svalna.
- Ställ smeten i kylen när den svalnat och låt stå över natten.
- Tag ut smeten och forma till runda bollar.
- Förvara färdiga bollar i kylen.
- Smält den mörka chokladen och lägg en liten klick choklad i handen.
- Rulla saffranstryffeln mellan händerna så att den täcks av choklad.
- Rulla den sedan i kakao.
- Förvara tryffeln i kylen.
Ingredienser
- 300 g vit choklad
- 0,5 dl kakao
- 1 dl vispgrädde
- 1 msk konjak
- 0.5 g saffran från Antonio Sotos
- 100 g mörk choklad 70%

LJUVT DOFTANDE PASTA
Saffranspasta med räkor och fänkål
Tillagning
- Skala räkorna och hacka löken.
- Skölj, ansa och dela fänkålen. Skär bort stocken i mitten och skär halvorna i tunna strimlor.
- Sjud saffranet en kort stund med vinäger och olivolja i en liten kastrull.
- Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs fänkålsstrimlorna och löken tills de mjuknat något. Rör i saffransblandningen, salta och peppra.
- Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg i pastan och koka den al dente (eller efter smak). Häll av vattnet men spara några skedar för att späda med.
- Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt under omröring fänkåls-, lök och saffransblandningen. Tillsätt ev. ett par matskedar pastavatten. Rör om ordentligt så att allt blandar sig väl. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan på eftervärme och blanda sist i persilja och räkor. Smaka av med salt och peppar.
- Servera direkt
Ingredienser
- 800 g stora räkor med skal, färska eller upptinade frysta (Fungerar även med scampi)
- 2 schalottenlökar
- 1 klyfta vitlök
- 1 dl olivolja
- 500 g fänkål
- 0.5 g saffran från Antonio Sotos
- 2 tsk vitvinsvinäger
- Salt och svartpeppar
- 400 g tagliatelle, alt annan bandpasta
- 2 msk finhackad persilja

HÖGREVSBURGARE
Mäktiga högrevsburgare
Tillagning
- Blanda färsen med salt och peppar
- Platta ut färsen till 2cm tjocka hamburgare.
- Grilla hamburgarna och baconet.
- Lägg på osten på hamburgarna direkt efter grillning.
- Lägg dem i varsitt bröd toppade med bacon och rikligt med Smoked BBQ sauce.
- Servera direkt
Ingredienser
- 800 gram högrevsköttfärs
- Flingsalt
- Grovmalen svartpeppar
- 8 skivor bacon
- 8 skivor ost
- Smoked BBQ sauce från Big Sams
- 4 st hamburgerbröd

MED RÅSTEKT POTATIS I VITLÖK
Slow cooked örtmarinerad ryggbiff
Tillagning
- Vid behov Putsa av ev. ytliga senor eller fettbildningar på köttet. Kvällen innan tillagning placera ryggbiffen i en plastpåse eller i en skål med lock i marinaden. Ställ in i kylen.
- Ca 4 timmar innan servering vrid upp ugnen på 70 grader över och under värme.
- Bryn ryggbiffen hårt, hastigt på alla sidor i en stekpanna i lite olivolja, enbart för att få en kraftig stekyta längst ut på biffen.
- Placera köttet på en plåt i mitten av ugnen med en kött-termometer på det tjockaste stället.
- Skär potatisen i tunnare skivor och stek i stekpanna till färdiglagat tillstånd med olivolja, salt och pressad vitlök. Se till att göra detta vid en sådan tidpunkt att köttet och potatisen blir klara ungefär samtidigt.
- Invänta att köttet når temperaturen 60 grader (Medium) enligt termometern. Detta tar ett par timmar. Gå cirka var 30e minut och pensla på köttet med Big Sams Garlic and herb marinade i ugnen.
- När temperaturen är korrekt i köttet ta då ut det ur ugnen och låt det vila 5 minuter på en skärbräda. Skiva därefter upp köttet i skivor och servera till potatisen med eventuella tillbehör.
Ingredienser
- Hel bit ryggbiff ca 800 gram
- Potatis, fast ca. 12-15st
- Garlic & Herb Marinade från Big Sams
- Olivolja
- Vitlöksklyftor 4st
- Serveringsförslag:
- Valfri sallad
- Smoked BBQ- och/eller Spicy garlic-sås från Big Sams

EN UTMÄRKT FÖRRÄTT!
Slow cooked örtmarinerad God Bruschetta
Tillagning
- Skär brödet i skivor. Skär tomaterna i fjärdedelar, eller mindre om så önskas. Strimla basilikan.
- Blanda tomat, olivolja, vinäger, salt, peppar och basilika.
- Blanda några matskedar Herb & Garlic marinade med creme fraichen.
- Rosta brödskivorna (I brödrost, stekpanna eller ugn).
- ’Smöra’ de rostade brödskivorna med örtsåsen.
- Placera en generös mängd av tomatröran på brödet och servera omedelbart!
Ingredienser
- 1st pain riche (baguette)
- 2 paket cocktailtomater
- 5 dl creme fraiche
- 1 Herb & Garlic marinade från Big Sams
- Olivolja
- Balsamvinäger
- 1 kruka basilika
- Salt och nymald svartpeppar

EN UTSÖKT SPAGHETTI CARBONARA
Mästerlig Spaghetti Carbonara
Tillagning
- Koka upp saltat vatten. Lägg i spaghettin och koka den enligt anvisning på paketet. Glöm inte att röra om ibland.
- Riv parmesanosten och förvara på en tallrik eller i en skål.
- Skär stekfläsk i mindre bitar och hetta upp en stekpanna. Stek fläsket knaperstekt eller efter smak.
- Häll av pastan när den är ’Al dente’. Tillsätt vispgrädde, parmesanost och nymald svartpeppar. Rör runt och se till att inga ansamlingar av vispgrädde och/eller parmesan har lagt sig i klumpar på botten av kastrullen.
- Häll sedan över stekfläskbitarna och servera omedelbart.
- Om så önskas kan man även servera en äggula i skal på tallriken.
Ingredienser
- 400 g Spaghetti
- 2 pkt rökt stekfläsk
- Nymald svartpeppar & salt
- 400 g Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
- 3 dl vispgrädde

SMARTA TIPS
Så här driver du en amaryllislök
Amaryllis skötselråd – före blomningen:
Det brukar ta ungefär 6-8 veckor från det att man väcker löken fram tills den blommar. Tiden varierar på sort och hur varmt den står. Om du inte vill plantera din amaryllislök direkt, går det bra att förvara den i 10-12 grader fram tills du känner att det är dags. Antingen planterar du ner amaryllislöken direkt i krukan alternativt om du vill göra det hela lite mer noggrant så väcker man löken genom att placera den ovanför ett glas med ljummet vatten ca ett dygn innan den planteras. Fyll inte för mycket vatten. Bara rötterna ska vara i kontakt med vattnet, inte rotkakan under löken. Plantera löken så att ungefär hälften av den är ovan jord. Vattna igenom jorden ordentligt efter plantering. Den första tiden är värme viktigare än ljus. Ställ gärna krukan på ett lite varmare ställe den första tiden, som ovanför ett element. Då rotar den sig snabbare. Vattna din amaryllislök sparsamt, bara om jorden är helt torr. Efter några veckor tittar blomknoppen fram. Då är det dags att ställa krukan ljust och vattna en aning mer. Vattna inte för mycket. Då kan blomstängeln ränna iväg och blir lång och gänglig. Om du tycker att din amaryllislök växter för snabbt kan du själv reglera det genom att ställa den något svalare. Vill du påskynda processen ökar du bara värmen i rummet, och ger den mer ljus.
Tips
Klipp bort stängeln från din amaryllislök när blomman vissnat. Fortsätt vattna och ge näring som om det vore en vanlig krukväxt. Till sommaren mår den bra av att stå utomhus. Ett tips är att plantera din amaryllislök i rabatten. Det kan förstås hända att den går i blom igen, vid fel tid på året. Glöm inte att ta in den i god tid innan frosten. Sluta vattna och låt bladen vissna ner så du bara har amaryllislöken kvar. Låt den ligga svalt, exempelvis källare. Sedan är det dags att börja om från början. Ta fram krukan med din amaryllislök 8-10 veckor innan jul.