mösspåtagning

Mösspåtagning 2024: En tradition för studenter

Mösspåtagning & studentfirande

Mösspåtagningen är en festlig ceremoni som markerar starten på studentexamen i Sverige. Den äger rum i slutet av april eller början av maj, och är en tradition som firas av både gymnasie- och universitetsstudenter. I detta blogginlägg kommer vi att dyka ner djupare i vad mösspåtagning faktiskt innebär. Hur går mösspåtagningen till och varför den är en så viktig del av studentfirandet? Vi ger er också tips som ni kan tänkas behöva inför er mösspåtagning!

Vad är mösspåtagning?

Mösspåtagning, även kallad "mösseckning" eller "mösspåsättning", är en ceremoni där tanken är att studenter för första gången sätter på sig sin studentmössa inför den kommande studentdagen som närmar sig. Studentmössan symboliserar att studenten har klarat av skolan och är en källa till stolthet och gemenskap.

Vad gör man på mösspåtagningen?

Vad man gör på mösspåtagningen är en vanlig fråga. Traditionen varierar något beroende på gymnasieskola och ort, men i grund och botten går det till på följande sätt:

 • Samling: En samling med alla studenter i skolan brukar ske på en utsedd plats, ofta i en offentlig park eller skolgård där alla får plats.
 • Ceremoni: En talare, ofta rektorn eller en studentrepresentant, håller ett tal om studenten och betydelsen av studentmössan.
 • Mösspåtagning: På en given signal sätter alla studenter på sig sina studentmössor samtidigt.
 • Firande: Efter mösspåtagningen firar ofta studenterna med festligheter fyllt av musik och dans. Just mösspåtagningen för gymnasiestudenter brukar vara präglat mest av just detta, fest & firande.

Hur går mösspåtagningen till?

Exakt hur mösspåtagningen går till varierar som sagt beroende på gymnasieskola och ort i Sverige. Men generellt sett kan man förvänta sig följande av en mösspåtagning för gymnasieelever som ska ta studenten...

 • Klädsel: Vad har man på sig på mösspåtagningen? Även detta varierar då vissa skolor har specifika klädkoder för självaste mösspåtagningen men i de flesta fall får man ha på sig vad som helst. Det är inte samma klädkod som på självaste studenten men många brukar vilja göra sig lite extra fina då man oftast firar tillsammans med klassen efteråt. Ta på dig något som du känner dig fin och bekväm med så du kan njuta ordentligt av mösspåtagningen!
 • Mössan: Studentmössan ska främst vara vit men sedan varierar bandets färg beroende på vilken linje på gymnasiet du har gått och om er skola har ett speciellt emblem. Sedan har de flesta elever sitt namn broderat på sin studentmössa.
 • Tillbehör: Detta varierar också beroende på vilken gymnasieskola ni går på och vilka traditioner som är etablerade bland er. Men mösspåtagningen brukar generellt inte vara så strikt i regler utan du kör på det som känns bäst för dig. Det viktigaste är såklart att du har studentmössan med dig!

Varför firas mösspåtagning?

Mösspåtagningen är en viktig del av studentfirandet av flera skäl, bland annat på grund av nedanstående punkter.

 • Markering av en milstolpe: Mösspåtagningen markerar slutet på gymnasiet och studierna och början på en ny & spännande fas i livet.
 • Gemenskap: Ceremonin skapar en känsla av gemenskap bland studenterna, då de alla firar samma prestation tillsammans.
 • Tradition: Mösspåtagning har en lång tradition i Sverige och är en viktig del av studentkulturen.
 • Stolthet: Studentmössan är en symbol för akademisk framgång och ger studenterna en anledning att känna sig extra stolta över sina prestationer i skolan.

Starten på studentexamen

Mösspåtagningen är en festlig och traditionsrik ceremoni som markerar starten på studentexamen för gymnasieelever i Sverige. Det är en viktig del av studentfirandet och skapar en känsla av gemenskap och stolthet bland studenterna runt om i vårt land. Här nedan ger vi tips inför mösspåtagningen.

Tips för mösspåtagningen

 • Om du vill veta mer om mösspåtagningen för din specifika gymnasieskola eller ort kan du besöka skolans webbplats eller kontakta studentkåren på ditt gymnasium då det kan skilja sig en del mellan samtliga skolor runt om i landet.
 • Det finns många olika typer av studentmössor att välja mellan. Du kan hitta dem hos studentklädesbutiker och online men hör med de andra eleverna i klassen och se om det är tänkt att ni ska gå efter samma mall på något sätt. Du kan även läsa mer om tips inför valet av studentmössan på Tulpankungen.
 • Mösspåtagningen är en tid att fira och ha kul. Njut av dagen och var stolt över dina och klasskompisarnas prestationer! Nu är det inte långt kvar, behöver ni fylla på kassan ytterligare och tjäna pengar till studenten så hjälper vi på Säljdirekt er gärna!

Mösspåtagning i Stockholm 2024

I Stockholm brukar många blivande studenter fira mösspåtagningen på Josefinas på Djurgården. Där firas mösspåtagningen med bra musik, DJ, dryck och härlig stämning. I år, 2024, äger den traditionsenliga studentmottagningen på Josefinas fredagen den 26 april. Eventet börjar redan vid klockan 11 på förmiddagen och håller på fram till klockan 19 på kvällen. Mer information om dagen och biljettköp finner ni på Josefinas Facebooksida.

Detta blogginlägg är publicerat våren 2024.