parmesankanten

Parmesankanten - 5 perfekta användningsområden

Mer än bara en parmesankant

Parmesanost är en klassiker i det italienska köket och är en älskad ost av matälskare världen över. Men visste du att den goda parmesanosten har mer att erbjuda än bara riven ost över pasta och sallader? Den där lilla, torra kanten som ofta slängs bort är nämligen en dold skattkammare av smak och användningsområden! Parmesanostens kant är faktiskt en av få ostar som inte har en vaxad kant. Kanten består alltså bara av ost som har blivit hård av att ha blivit lagrad i salt. I och med detta går parmesankanten jättebra att använda på olika sätt i din matlagning. I detta inlägg ger vi våra bästa tips på användningsområden för den där parmesankanten som du annars brukar göra dig av med.

Användning av parmesankanten

1. En smakrik umamibuljong

Kanten på parmesanosten är full av smakrika ostpartiklar och kan ge ett underbar djup och sälta till dina soppor och grytor. Lägg helt enkelt ner parmesankanten i en gryta med vatten, lök, vitlök & vin eller grädde och låt den sjuda tills parmesankanten har mjuknat och släppt ifrån sig sin smak. Sila sedan bort kanten och använd buljongen som en god bas för din soppa, gryta eller risotto. Eller varför inte servera umamibiljongen med ravioli?

2. Parmesanolja

Lägg ner parmesankanten i din olivolja och låt den ge smak åt oljan. Det är nämligen i kanten som det mesta av smaken faktiskt sitter så varför göra sig av med den i onödan?

3. Grilla parmesankanten

Ett oväntat men otroligt gott tillbehör till grillkvällen är grillad parmesankant! Lägg parmesankanten på grillen och låt den ligga där länge tills den har mjuknat. Du kommer bli förvånad över hur smakrik den är!

4. Otrolig pasta bolognese

Din pasta bolognese kommer tas till en helt ny nivå när du har kokat den med en parmesankant. Låt kanten koka med så länge som möjligt så den får tillräckligt med tid att ge ifrån sig sin umamismak. Detta kommer ge såsen mer smak och sälta, men även göra såsen tjockare och krämigare i konsistensen vilket inte är helt fel. Använd den även i andra tomatbaserade såser för att ge de ett mer djup!

5. Smakrik salladsdressing

Parmesankanten kan ge en extra dimension till din salladsdressing. Lägg ner kanten i en skål med olja, vinäger, citronjuice, senap och eventuellt andra ingredienser som vitlök, örter eller kryddor. Låt stå tills du har parmesankanten har gett ifrån sig tillräckligt med smak till din krämiga dressing, ta sedan bort kanten. Häll över din sallad och njut!

Övriga tips för användning av parmesankanten

  • Förvara parmesankanterna i små plastpåsar i frysen tills du har tillräckligt många för att göra en otrolig buljong.
  • Var kreativ och experimentera med olika recept och användningsområden för parmesankanten.

Sammanfattning av parmesanktanten

Parmesankanten är en mångsidig ingrediens som kan användas till en mängd olika rätter. Genom att använda din kreativitet kan du ge dina maträtter en extra dimension av smak och textur. Så nästa gång du köper parmesanost, släng inte kanten! Använd den istället för att skapa läckra och innovativa matupplevelser.

 

Detta blogginlägg publicerades våren 2024.