Tips & Recept

Saffransrecept
Parmesanrecept
Amaryllistips
saffransbulle med kanel på en plåt

FÖR DE SOM ÄLSKAR SAFFRAN & KANEL

SAFFRANSBULLAR MED KANELSWIRL

  1. Börja med att göra fyllningen genom att vispa ihop alla dess ingredienser till en krämig konsistens. Låt den stå och sätta sig medan du förbereder degen.
  2. Häll mjölk och grädde i en stor bunke. Smula ner jästen och rör om försiktigt tills den löst upp sig helt. För att få en extra intensiv saffransarom, blötlägg saffranet i lite varmt vatten innan du blandar ner det i de övriga vätskorna.
  3. Tillsätt resten av de torra ingredienserna till vätskeblandningen. Använd din assistent eller knåda för hand tills du får en smidig och elastisk deg.
  4. Kavla ut degen till en stor rektangel. Bred ut fyllningen jämnt över hela degen. Vik degen på mitten och skär sedan i långa, smala strimlor. Rulla varje strimla till en klassisk kanelbulle eller lussebulle.
  5. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och täck över med en bakduk. Låt dem jäsa i en varm och dragfri miljö i ungefär 1,5-2 timmar, eller tills de har ökat i storlek.
  6. Pensla varje bulle med uppvispat ägg för att få en gyllene yta. Strö över glittrande pärlsocker och tryck ner russin i varje bulle för en extra touch av jul.
  7. Sätt ugnen på 225°C och placera plåten mitt i ugnen. Grädda i cirka 8 minuter, eller tills bullarna fått en fin färg och är genombakade.

Kanelfyllning:
100 g rumsvarmt smör
1 dl farinsocker
2 msk kanel
1 nypa salt

Saffransdeg:
25 g fäsk jäst
2 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
1 g saffran + 1 msk hett vatten
0.5 dl strösocker
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
0.5 tsk salt
100 g smör, rumsvarmt
7-8 dl vetemjöl

Garnering:
1 ägg
0.5 dl russin
1 dl pärlsocker

saffransris kebabspett

LYXIG KEBAB

KEBAB MED SAFFRANSRIS

Tillagning

  1. Blanda färsen med lök, yoghurt, salt, peppar & kebabkrydda. Tryck ner färsen i en stor stekpanna och platta till 2 cm tjocklek. 
  2. Ställ pannan på spisen och hetta upp. Låt färsen steka ett par minuter och dela den sedan i 3-4 cm avlånga bitar med stekspaden. Låt bryna i ca 5 minuter till.
  3. Vänd bitarna och häll över sumac. Lägg på tomaterna och lägg ett lock på glänt. Låt puttra på medelvärme till all vätska kokat in.

Riset

  1. Skölj riset och koka upp vattnet i en stor gryta med saltet. Lägg i riset och låt sjuda utan lock i 8 minuter. Häll av överflödigt vatten och diska ur grytan. 
  2. Häll i olja och vatten i grytan och hetta upp. Häll i riset och lägg över en handduk och sätt därefter på ett lock. Låt sjuda i 10 minuter.
  3. Häll över smör, samt saffranet som du blandat upp i lite vatten.

Såsen

  1. Blanda samtliga ingredienser till yoghurtsåsen och servera kebaben med ris & sås!

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 2 gula lökar
  • 1 msk turkisk yoghurt
  • 15 g kebabkrydda
  • 2 tsk sumak
  • 6 körsbärstomater

Saffransris

  • 0,25 gram mald saffran från Antonio Sotos
  • 6 dl basmatiris
  • 3 l vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk smör

Yoghurtdipp

5 dl turkisk yoghurt

1 gurka

4 salladslökar

1 msk hackad mynta

2 msk hackad dill

3 msk valnötter

saffransmusli i en skål

GYLLENE MELLIS

KNAPRIG MÜSLI

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop havregryn, solrosfrön, pumpakärnor och kokos.
  3. Koka därefter upp äppeljuicen och blanda ned saffran, olja, honung och salt.
  4. Häll saffranblandningen över den torra blandningen och rör om ordentligt.
  5. Strö därefter ut blandningen på en plåt med bakplåtspapper.
  6. Rosta i ugnen i 20-25 minuter och rör om vid behov.
  7. Låt saffranmüslin svalna och förvara i en lufttät burk.

Ingredienser

  • 0,5 gram mald saffran från Antonio Sotos
  • 5 dl havregryn
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 dl pumpakärnor
  • 1 dl riven kokos
  • 1 dl koncentrerad äppeljuice
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk honung
  • 2 krm salt
saffranshonung i en glasburk

SMAKRIK HONUNG

LEN SAFFRANSHONUNG

Tillagning

  1. Värm honungen på spisen i en kastrull.
  2. Vispa ner saffranet och låt svalna.
  3. Förvara i lufttät burk.

Ingredienser

  • 1 gram saffran från Antonio Sotos
  • 2 dl honung
saffransbananbröd med mascarponekräm

OTROLIGT BANANBRÖD

BANANBRÖD MED SAFFRAN & VISPAD SAFFRANSMASCARPONE

Tillagning

  1. Mixa havregryn, ägg, mjölk, vaniljpulver, bakpulver och salt till en slät smet. Tillsätt därefter hälften (0,5 gram) av saffranet.
  2. Mixa i två bananer i smeten. 
  3. Smörj en form och häll i smeten. Dela därefter den sista bananen på längden och lägg på toppen av bananbrödet.
  4. Grädda i ugnen på 180 grader i 45 minuter och låt svalna helt innan du tar ut det från formen.
  5. Vispa mascarpone, florsocker och resten av saffranet till en fluffig konsistens.
  6. När brödet svalnat toppar du det med saffransglasyren och serverar!

Ingredienser

  • 1 gram mald saffran från Antonio Sotos
  • 3 ägg
  • 4 dl mixade havregryn
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 3 bananer
  • 2 dl mjölk
  • 250 g mascarpone
  • 2 msk florsocker
fish-stew-with-roast-garlic-saffron_840f8cc7c47af35802dfccd7746ccd8d

MUSTIG GOD GRYTA

SAFFRANSDOFTANDE FISKGRYTA

Tillagning

  1. Skala och skär potatis och morötter i centimeterstora täningar. Rensa och strimla fänkål och purjolök. Skala och finhacka vitlöken.
  2. Fräs vitlöken och purjolöken ett par minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt tomatpuré och saffran. Fräs ytterligare 1 minut.
  3. Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
  4. Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
  5. Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
  6. Tillsätt creme fraîche och låt koka upp igen.
  7. Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg bitarna i grytan och ta av från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är
  8. färdig. Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dillvippa och servera gärna tillsammans färskt bröd.

Tips!

Grytan kan förberedas dagen innan. Gör då allt utom steg 7-8, som du gör strax innan servering.

Ingredienser

  • 300 g skinn- och benfri laxfilé
  • 300 g skinn- och benfri vit fiskfilé (t ex torsk, sej)
  • 200 g skalade räkor
  • 8 potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1 purjolök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 gram saffran från Antonio Sotos
  • 2 msk tomatpuré
  • 400 g körsbärstomater (färska eller på burk)
  • 3 dl vitt matlagningsvin
  • 1 dl vatten
  • 2 msk skaldjursfond (kan ersättas med fisk- eller kycklingbuljong)
  • 1 tsk torkad timjan
  • Färsk dill till garnering
  • 3 msk olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
Lussekatter-1.1

LUSSEKATTSRECEPT I VÄRLDSKLASS

LUSSEBULLAR UTAN KESELLA 

Tillagning

  1. Stöt saffran i en mortel tillsammans med lite socker för att få fram smaken ytterligare. Har du gott om tid till bakningen så tillsätter man lite vatten och låter det stå några timmar, men så mycket tid har man sällan i julstöket. Det räcker gott å väl att stötta med socker i mortel.
  2. Smula jästen i en bunke och smält därefter smöret.
  3. Rör ner mjölken i smöret och se till att det är fingervarmt, ca 37 grader.
  4. Häll över smör- och mjölkblandningen på jästen och rör om tills jästen löst sig.
  5. När alla klumpar är borta tillsätt sirap, ägg, saffran och salt. Rör ihop smeten.
  6. Tillsätt sedan mjöl allt eftersom, tills du har en mjuk och smidig deg. Låt jäsa under duk i 40 min.
  7. Baka ut degen. Låt jäsa 30-40 min igen – under duk.
  8. Dekorera med russin och pensla bullarna med ägg.
  9. Grädda 5-7 min i ugnen på 225 grader. KLART! Ät och njut.

Ingredienser

  • För ca 30 st lussebullar
  • 50 gram färsk jäst
  • 150 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 250 gram kesella (en burk)
  • 2 dl socker
  • 1 g saffran från Antonio Sotos
  • 0,75 tsk salt
  • 14-15 dl vetemjöl special(för att få extra luftighet)

Till pensling:

Ägg och russin.

saffranstryffel

FANTASTISK EFTERRÄTT/ FIKA

SAFFRANSTRYFFEL

Tillagning

  1. Finhacka den vita chokladen, mortla saffranstrådarna och placera i en bunke eller skål tillsammans med grädden.
  2. Smält skålens innehåll över vattenbad till en slät smet.
  3. Blanda i konjak och tag av från värmen.
  4. Låt stå framme i rumstemperatur ett tag för att svalna.
  5. Ställ smeten i kylen när den svalnat och låt stå över natten.
  6. Tag ut smeten och forma till runda bollar.
  7. Förvara färdiga bollar i kylen.
  8. Smält den mörka chokladen och lägg en liten klick choklad i handen.
  9. Rulla saffranstryffeln mellan händerna så att den täcks av choklad.
  10. Rulla den sedan i kakao.
  11. Förvara tryffeln i kylen.

Ingredienser

  • 300 g vit choklad
  • 0,5 dl kakao
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk konjak
  • 0.5 g saffran från Antonio Sotos
  • 100 g mörk choklad 70%
saffranspasta

LJUVT DOFTANDE PASTA

SAFFRANSPASTA MED RÄKOR OCH FÄNKÅL 

Tillagning

  1. Skala räkorna och hacka löken.
  2. Skölj, ansa och dela fänkålen. Skär bort stocken i mitten och skär halvorna i tunna strimlor.
  3. Sjud saffranet en kort stund med vinäger och olivolja i en liten kastrull.
  4. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Fräs fänkålsstrimlorna och löken tills de mjuknat något. Rör i saffransblandningen, salta och peppra.
  5. Koka upp saltat vatten i en kastrull och lägg i pastan och koka den al dente (eller efter smak). Häll av vattnet men spara några skedar för att späda med.
  6. Häll tillbaka pastan i kastrullen och tillsätt under omröring fänkåls-, lök och saffransblandningen. Tillsätt ev. ett par matskedar pastavatten. Rör om ordentligt så att allt blandar sig väl. Ställ tillbaka kastrullen på den varma plattan på eftervärme och blanda sist i persilja och räkor. Smaka av med salt och peppar.
  7.  Servera direkt

Ingredienser

  • 800 g stora räkor med skal, färska eller upptinade frysta (Fungerar även med scampi)
  • 2 schalottenlökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 dl olivolja
  • 500 g fänkål
  • 0.5 g saffran från Antonio Sotos
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar
  • 400 g tagliatelle, alt annan bandpasta
  • 2 msk finhackad persilja
saffron-cookies

HÄRLIGT SEGA SAFFRANSCOOKIES

SAFFRANSCOOKIES MED VIT CHOKLAD

Tillagning

  1. Blanda saffran och citronsaft i en skål.
  2. Vispa smör, strösocker, farinsocker och vanilj tills det uppnår en krämig konsistens (ca 5 min). Tillsätt därefter ägget och saffransblandningen och blanda ihop. 
  3. Blanda vetemjöl , bakpulver, bikarbonat och salt i en separat bunke. Sikta sedan ner det i smörblandningen och knåda ihop tills mjölet är nästan helt inarbetat.
  4. Tillsätt hackad vit choklad och blanda ihop.
  5. Forma degen till ca 20-27 runda bollar och ställ in i kylen i ca 30 minuter.
  6. Sätt ugnen på 175 grader.
  7. Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper. OBS! Kakorna flyter ut så lägg de inte för nära varandra.
  8. Grädda kakorna i mitten av ugnen i 13-14 minuter om du gör stora cookies, annars kortare tid. De är färdiga när de fått lite färg på kanterna. Låt sedan svalna på ett galler och toppa med lite flingsalt.
  9. Servera!

Ingredienser

  • 1 g saffran från Antonio Sotos
  • 1 tsk citronsaft
  • 225 g mjukt smör
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 dl farinsocker
  • 1 tsk vaniljpasta
  • 1 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 tsk bakpulver
  • 2 krm salt
  • 200 g hackad vit choklad
saffransrisotto-parmesan

KLASSISK RISOTTO MED SAFFRAN

KRÄMIG SAFFRANSRISOTTO

Tillagning

  1. Skala och finhacka löken. Fräs den i en tjockbottnad kastrull i rikligt med olivolja tills den är mjuk.
  2. Vänd ner riset och höj värmen något. Rör tills riset känns torrt (ca 1-3 minuter).
  3. Häll på vinet och låt det ånga bort helt.
  4. Häll i 5-6 dl av den varma buljongen så riset täcks. Det är viktigt buljongen är varm då kokningen stannar av annars.
  5. Sänk värmen något då risotton ska koka lugnt och tillagas under kontinuerlig omrörning.
  6. Rör ut saffran i 3 msk av buljongen och tillsätt i risotton.
  7. Rör sakta om i riset tills buljongen är absorberad. Tillsätt därefter 1-2 dl av buljongen i taget. Se dock till att risotton har en lös konsistens innan du tar av den från plattan.
  8. Ta bort kastrullen från plattan och rör ner osten. Osten gör risotton fastare.
  9. Krydda med salt och pappar. Klart!

Tips! Servera med krispig grönkål och ugnsbakade tomater som gått i ugnen under tiden du gör risotton!

Ingredienser

  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 1 gul lök
  • 1 dl olivolja
  • 350 g carnaroliris
  • 2 dl vitt vin
  • ca 1,3 liter buljong (grönsaks- eller hönsbuljong)
  • 2,5 dl riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
saffransbiscotti

PERFEKTA GLÖGGSNACKSET 

KNAPRIGA SAFFRANSBISCOTTIS

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smält smöret i en kastrull och stöt saffranet i en mortel med lite av sockret. Blanda sedan i saffranet med smöret och låt svalna.
  3. Rör sedan ner ägg och socker i kastrullen.
  4. Grovhacka nötterna och blanda dem med mjöl och bakpulver. 
  5. Blanda ner smörblandningen i mjölblandningen och arbeta ihop till en deg.
  6. Dela degen i 4 delar och rulla de till längder (ca 30 cm lång). Lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper och grädda i 15 minuter. Låt svalna aningen.
  7. Sänk temperaturen till 100 grader och skär längderna i den storlek ni önskar era biscottis. Lägg dem med snittytan uppåt och låt de torka i ugnen tills de är torra (ca en timme). Låt ugnsluckan stå på glänt och vänd de efter halva tiden.
  8. Nu har du goda biscottis till glöggen som dessutom passar perfekt att bjuda oväntade gäster på!

Ingredienser

  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 100 g smör
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
saffranspasta

SNABBLAGAD PASTA 

SAFFRANSPASTA MED RÄKOR & ZUCCHINI

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  2. Stek gullök och zucchini tills det blivit lite mjukt. Därefter tillsätter du räkorna och saffran och låter det steka på någon minut.
  3. Lägg i creme fraiche, pastavatten och riven parmesan och låt koka ihop. Tillsätt därefter pastan så den får koka klart i såsen.
  4. Servera!

Ingredienser

  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 1 msk smör
  • 1 gullök
  • 1 zucchini
  • 400 g linguine
  • 200 g räkor
  • 50 g riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
saffransbulle

KRÄMIGA SAFFRANSBULLAR

SAFFRANSBULLAR MED KRÄMFYLLNING

Tillagning

 

  1. Smält smöret i en kastrull och tillsätt därefter mjölk, grädde, socker och saffran. Värm upp till 38 grader.
  2. Smula jästen och blanda med lite av mjölkblandningen till jästen löst upp sig. Tillsätt därefter resten av mjölkblandningen och ägg.
  3. Blanda ner mjölet och knåda till en smidig deg. 
  4. Lägg en duk över degen och låt jäsa i 1 timma.
  5. Kavla sedan ut degen på ett mjölat bord och skär ut cirklar med cirka 12 cm i diameter.
  6. Placera 1 msk fyllning på varje cirkel och vik ihop och nyp ihop så de är stängda.
  7. Placera bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låg de jäsa i ytterligare 30 minuter under duk.
  8. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 10 minuter. 
  9. Pensla de med smält smör och doppa i strösocker. Servera!

Ingredienser

  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 75 g smör 
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl grädde
  • 3 msk strösocker
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 3 dl vaniljkräm
  • 50 g smält smör & 0,5 dl strösocker till pensling och dekoration
bananbröd-saffran

LYXIGT MELLANMÅL

BANANBRÖD SMAKSATT MED SAFFRAN

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Mät upp samtliga ingredienser i en matberedare/skål och mixa samman.
  3. Häll smeten i en form med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen i 45 minuter.
  4. Låt svalna innan du skär i det så brödet hinner sätta sig! 

Ingredienser

  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 3 mogna bananer
  • 2 dl mjölk
  • 4 dl havregryn
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg
saffranslatte

JULIG LATTE

SAFFRANSLATTE

Tillagning

  1. Värm upp mjölken med kryddorna. Låt stå och dra till sig smaken i cirka 10 minuter.
  2. Vispa grädden till önskad konsistens.
  3. Sila bort kryddorna från mjölken.
  4. Häll kaffet i ett glas och häll i saffransmjölken.
  5. Toppa med grädden och njut! 

Ingredienser

  • 0,25 g saffran från Antonio Sotos
  • 5 dl valfri mjölk
  • 1 kanelstång
  • 0,5 tsk kardemummakärnor
  • 1 msk strösocker
  • t sk malen ingefära
  • 1 krm salt
  • 1 krm vaniljpulver
  • 1 dl bryggt kaffe
  • 1 dl vispgrädde
morotskaka_saffran

PERFEKT INFÖR JULEN

MOROTSKAKA MED SAFFRAN

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala & riv morötterna fint. 
  3. Vispa smör, socker och saffran poröst och tillsätt därefter ett ägg i taget. Rör sedan ner morötter och apelsinzest.
  4. Blanda mjöl och bakpulver i en separat skål och rör sedan ner det i smeten.
  5. Häll smeten i en smord ugnsform och grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter.
  6. Blanda florsocker, cream cheese och apelsinjuice med en elvisp tills frostingen blivit jämn och fluffig.
  7. Låt kakan svalna och bred sedan på frostingen.

Ingredienser

  • 0,5 g saffran från Antonio Sotos
  • 250 g morötter
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 3 ägg
  • 1 apelsin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 300 gram cream cheese
  • 3 dl florsocker
salsicciapasta med parmesanost

VÄRMANDE PASTA

SALSICCIAPASTA

Tillagning

  1. Koka pastan enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Stek vitlök i olivolja och ställ sedan åt sidan i en skål.
  3. Hetta upp en stekpanna med smör och olivolja och kläm ut salsicciakorvarna från skinnet. Fräs tills det fått färg.
  4. Häll tillbaka vitlöken och tillsätt vispgrädden, de passerade tomaterna och vitt vin. Hacka ner den färska basilikan och låt puttra ihop. 
  5. När pastan har någon minut kvar häller du av den och häller ner den i såsen och låter den gå klart där. Smaka av med salt & peppar.
  6. Servera med massor av riven parmesanost och färsk basilika!

Ingredienser

  • 3 salsicciakorvar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl passerade tomater
  • 1 dl vitt vin
  • 4 portioner pasta
  • 1 kruka basilika
  • Salt & peppar
  • Riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 

 

grillad pizza bianco med timjan

FÖRRÄTT TILL GRILLMIDDAGEN

GRILLAD PIZZA BIANCO

Tillagning

  1. Lägg en pizzasten över glöden på grillen så pizzastenen blir ordentligt varm.
  2. Kavla ut surdegen till önskad form på en plåt, bred på crème fraîche, riven parmesanost & chèvre.
  3. Lägg plåten på pizzastenen med lock över och grädda i 5 minuter.
  4. När pizzan är klar ringlar du slutligen över lite honung & rosmarin innan du serverar!

Ingredienser 

  • 1 pizzadeg (gärna surdeg)
  • 2 dl crème fraîche
  • 2 dl finriven Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • En liten rulle chèvre
  • 2 msk honung
  • Färsk rosmarin
cacio e pepe med parmesanost

OTROLIGT ENKELT & GOTT

CACIO E PEPE

Tillagning

  1. Koka pastan efter anvisningarna på paketet.
  2. Fräs svartpeppar i smöret i en stekpanna. 
  3. Tillsätt försiktigt 2 dl av pastavattnet i stekpannan med peppar & smör.
  4. Häll av den färdiga pastan och spara 1 dl av pastavattnet. Lägg i pastan i stekpannan med smör & peppar.
  5. Tillsätt finriven parmesanost och ta av stekpannan från plattan. Blanda ihop till en krämig pasta och tillsätt eventuellt mer pastavatten om det behövs.

Ingredienser 

  • 400 g pasta
  • 1 tsk nymalen svartpeppar
  • 25 gram smör
  • 2 dl finriven Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • Salt
kyckling parmesanost pasta

CITRON, BASILIKA & PARMESANOST

KYCKLINGFRIKADELLER

Tillagning

  1. Riv löken och blanda ihop med ströbröd, ägg, grädde, salt & peppar. Låt stå så ströbrödet får svälla.
  2. Blanda ner kycklingfärsen och forma sedan smeten till små bollar. 
  3. Stek kycklingköttbullarna i smör tills de är genomstekta.
  4. Koka upp grädde, crème fraîche, kycklingfond, citronsaft & citronzest i en kastrull och lägg sedan ner de färdigtillagade kycklingköttbullarna och basilika i såsen. Låt koka ihop en aning.
  5. Koka pastan efter anvisningar på paketet och servera rätten med massor av parmesanost och eventuellt lite bladspenat!

 

Ingredienser 

  • 400 g pasta
  • 500 g kycklingfärs
  • 1/2 riven gullök
  • 1-2 msk grädde
  • 1 msk ströbröd
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör att steka i

Sås

  • 3 dl crème fraîche
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1,5 msk kycklingfond,
  • 1 citron
  • Salt & peppar
  • Riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
pasta med tomatsås och parmesanost

KRÄMIG TOMATSÅS

TOMATPASTA

Tillagning

  1. Koka pastan efter anvisningarna på paketet.
  2. Skala och finhacka vitlök. Hetta upp olja i en stekpanna och stek vitlök & chiliflakes på låg värme. Tillsätt därefter tomatpuré och rör om någon minut. Tillsätt därefter grädden och låt såsen sjuda.
  3. Finriv parmesanosten och finhacka persiljan. Tillsätt 1 dl pastavatten i såsen och smaka av med salt & peppar samt en klick smör.
  4. Häll av pastan och häll ner i såsen - låt allt koka ihop.
  5. Servera med burrata!

 

Ingredienser 

  • 400 g pasta
  • 100 g Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 kruka färsk persilja
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 1 dl vatten
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 2 vitlöksklyftor
  • Salt & peppar
parmesanost på pasta

FRÄSCHT & KRÄMIGT

KYCKLING, CITRON & PARMESAN

Tillagning

  1. Koka tagliatelle efter anvisningarna på paketet.
  2. Skala och finhacka lök & vitlök. Strimla kycklingen. Bryn kycklingen i olivolja med lök & vitlök.
  3. Tillsätt grädde, hackad chili, citron & zucchini i stekpannan.
  4. Tillsätt hackad basilika, riven parmesanost och en skvätt pastavatten. Salta & peppra efter smak.
  5. Häll av pastan när den har någon minut kvar och lägg i den i stekpannan och rör om. Låt koka ihop och servera sedan med mer parmesanost!

 

Ingredienser (2 personer)

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gullök
  • 0,5 zucchini
  • 400 g kyckling
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 röd chili
  • 2,5 dl grädde
  • 1,5 dl Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 1 kruka basilika
  • Salt & peppar
  • 1 citron
  • Tagliatelle
marry me chicken

KRÄMIGT & SMAKRIKT

MARRY ME CHICKEN

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök & vitlök. Strimla kycklingen. Stek kycklingen i olivolja med lök & vitlök till kycklingen är klar. 
  2. Tillsätt grädde, kycklingbuljong, chiliflakes, oregano och hackad basilika i stekpannan.
  3. Häll av de soltorkade tomaterna och häll i dem i stekpannan tillsammans med riven parmesan och en skvätt citron. Salta & peppra efter smak.
  4. Servera med tortellini eller ris samt mer parmesanost!

 

Ingredienser

  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gullök
  • 600 g kyckling
  • 200 g soltorkade tomater
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm chiliflakes
  • 1 tsk oregano
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • 5 dl grädde
  • 1,5 dl Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 1 kruka basilika
  • Salt & peppar
  • Lite citron
  • Ris eller tortellini till servering
kantarellrisotto

SNABBT & ENKELT

VEGETARISK KANTARELLRISOTTO

Tillagning

  1. Skala och finhacka lök & vitlök. Koka även upp buljongen och håll den varm så kokningen av risotton inte stannar av.
  2. Stek löken i olivolja i en tjockbottnad kastrull, den ska däremot inte få färg. Höj sedan värmen och tillsätt riset och fräs tills det blivit glansigt. Häll därefter i vinet och låt småkoka tills vätskan har kokat in.
  3. Sänk värmen på riset och häll i 3-4 dl buljong och tillsätt sedan 1 dl i taget efter hand att det kokat in. Låt det koka sakta under omrörning i cirka 15-20 minuter. 
  4. Rensa kantarellerna och stek de i hälften av smöret och salt & peppar.
  5. Rör ner kantarellerna, resten av smöret och parmesanost i risotton när riset känns färdigkokt. 
  6. Salta & peppra efter smak och servera! 

Tips! Servera gärna med grönkålschips och mer parmeanost!

Ingredienser

  • 2 bananschalottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 11-12 dl svampbuljong
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl risottoris
  • 2 dl vitt vin
  • 250 g kantareller
  • 50 g smör
  • 2,5 dl Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • Salt & peppar
carbonara

EN UTSÖKT SPAGHETTI CARBONARA

MÄSTERLIG SPAGHETTI CARBONARA

Tillagning

  1. Koka upp saltat vatten. Lägg i spaghettin och koka den enligt anvisning på paketet. Glöm inte att röra om ibland.
  2. Riv parmesanosten och förvara på en tallrik eller i en skål.
  3. Skär stekfläsk i mindre bitar och hetta upp en stekpanna. Stek fläsket knaperstekt eller efter smak.
  4. Häll av pastan när den är ’Al dente’. Tillsätt vispgrädde, parmesanost och nymald svartpeppar. Rör runt och se till att inga ansamlingar av vispgrädde och/eller parmesan har lagt sig i klumpar på botten av kastrullen.
  5. Häll sedan över stekfläskbitarna och servera omedelbart.
  6. Om så önskas kan man även servera en äggula i skal på tallriken.

Ingredienser

  • 400 g Spaghetti
  • 2 pkt rökt stekfläsk
  • Nymald svartpeppar & salt
  • 400 g Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 3 dl vispgrädde
arrabiata

EN SPICY ARRABIATA

LÄTTLAGAD PASTA ARRABIATA

Tillagning

  1. Koka upp saltat vatten. Lägg i rigatonin och koka den enligt anvisning på paketet. Glöm inte att röra om ibland.
  2. Skala och finhacka lök, vitlök & chilipeppar.
  3. Hetta upp olja i en stor stekpanna och fräs lök, vitlök och chili. Tillsätt tomatpuré och till sist balsamvinäger och konserverade tomater. Låt det puttra minst 10 minuter och dra sönder tomaterna en aning.
  4. Tillsätt 1 dl av pastavattnet till tomatsåsen.
  5. Finhacka basilikan och vänd ner den färdigkokta pastan, basilikan och salt & peppar.
  6. Riv över parmesanosten och ytterligare basilika.
  7. Lägg på eventuell burrata och servera!

Ingredienser

  • 400 g rigatoni
  • 1 gul lök
  • 1 chilipeppar
  • 800 g hela konserverade tomater
  • 40 g Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 1 dl vatten
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 kruka basilika
  • Salt & peppar
  • Burrata (valfritt)
cacio-e-pepe-pizza

EN KRÄMIG PIZZA

CACIO E PEPE PIZZA 

Tillagning

  1. Kavla ut degen till runda, tunna degplattor på ett bakplåtspapper.
  2. Sätt ugnen på 275 grader grill. Sätt in en upp och nedvänd plåt högst upp i ugnen så den blir varm.
  3. Blanda crème fraiche med vatten och bred ut på pizzorna. Strö över finriven parmesan och pecorino, samt lite olivolja.
  4. Grädda pizzorna i ugnen på den upp och nedvända plåten tills kanterna fått lite färg.
  5. Blanda ihop ricotta med citronzest, lite olivolja och salt.
  6. När pizzorna är färdiggräddade, pensla kanterna med olivolja och klicka på ricottakrämen. Toppa gärna med ytterligare parmesan och olivolja samt svartpeppar. 

Ingredienser

  • Pizzadeg för 4 personer
  • 4 dl crème fraiche
  • 1 dl vatten
  • 75 g pecorinoost
  • 75 g Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 500 g ricotta
  • 1 citron
  • Olivolja
  • Salt & peppar
grilled-cheese

EN KRISPIG GRILLED CHEESE

EN LYXIG MACKA 

Tillagning

  1. Bred båda brödskivorna med smör.
  2. Lägg på ostskivorna och hälften av parmesanen på ena brödskivan (sidan utan smör) och lägg sedan den andra brödskivan som ett lock med smörsidan uppåt.
  3. Lägg resterande parmesan på en tallrik där du sedan placerar mackan och tryck försiktigt så parmesanen fastnar på brödets utsida.
  4. Värm upp en stekpanna med smör och stek på medelhög värme så osten smälter utan att utsidan bränns vid.

Ingredienser

  • 2 skivor surdegsbröd
  • 2 skivor cheddarost
  • 3 skivor gruyéreost 
  • 1 dl riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 500 g ricotta
  • 1 citron
  • Olivolja
  • Salt & peppar
corn-ribs

MAJS I SPÄNNANDE TAPPNING

KRISPIGA CORN RIBS

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader grill.
  2. Blanda bbq-sås, paprikapulver och olivolja.
  3. Klyv majskolvarna på längden i fyra klyftor.
  4. Pensla majsklyftorna med olja och strö över salt & peppar.
  5. Grilla majsen i ugnen i ca 30 min men vänd på den då och då. Ta ut och pensla med bbq-glazen efter halva tiden.
  6. Smält smöret, finriv parmesanosten och hacka persiljan.
  7. Pensla corn ribsen när de är klara i ugnen med det smälta smöret. Placera de sedan på ett fat och toppa med majonäs, riven parmesanost och persilja. Servera!

Ingredienser

  • 4 st majskolvar
  • 0,5 dl BBQ-sås
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk paprikakrydda
  • 0,5 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 50 g smör
  • 75 g Parmesanost (Parmigiano Reggiano)
  • 1 dl majonäs
  • 1 kruka färsk persilja
pasta-bolognese

LYXIG PASTA BOLOGNESE

PASTA BOLOGNESE MED PARMESAN

Tillagning

  1. Finhacka lök och vitlök och fräs i olivolja tills den blir mjuk.
  2. Tillsätt nötfärsen och stek tills den är helt genomstekt.
  3. Tillsätt rödvin och tomatpuré och rör om.
  4. Tillsätt buljong, strösocker, vatten, parmesanostskalk och de krossade tomaterna. Koka upp och låt puttra.
  5. Tillsätt färs basilika och smaka av med salt & peppar. Låt stå och sjuda på låg värme så länge som möjligt och ta sedan upp skalken innan servering.
  6. Koka pasta enligt anvisningarna och servera med såsen, färsk basilika och massor av parmesan!

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk grönsaksbuljong
  • 1 dl vatten
  • 400 g krossade tomater
  • 1 kruka basilika
  • Massor av riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) & parmesanostskalk (kanten av osten)
  • Salt och peppar
  • Valfri pastasort
kantarelltoast-parmesan

HÖSTIG TOAST

KANTARELLTOAST MED PARMESAN

Tillagning

  1. Rensa kantarellerna och finhacka schalottenlöken. Riv citronskal.
  2. Stek kantarellerna i en torr panna på medelvärme tills vätskan är borta. Tillsätt smör och stek tills de fåt färg. Lägg i schalottenlök, citronskal och grädde.
  3. Tillsätt riven parmesan, 4 msk hackad persilja, salt & peppar.
  4. Stek brödet i smör och vitlök och ringla sedan över olivolja och resterande persilja.
  5. Lägg upp bröden på tallrikar och lägg på kantarellstuvningen och ännu mer parmesan! 

Ingredienser

  • 300 g kantareller
  • 2 msk smör
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 schalottenlökar
  • 1 citron
  • 6 msk persilja
  • 100 g riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 
  • 4 skivor surdegsbröd
  • smör & olivolja till stekning
  • 1 vitlöksklyfta
  • Salt och peppar
apelsinsallad-parmesan

FRUKTIG SALLAD

APELSINSALLAD MED PARMESAN

Tillagning

  1. Skala apelsinerna och skär dem i tunna skivor. 
  2. Hyvla löken och riv parmesanosten.
  3. Lägg apelsinskivorna på ett fat och strö över lök, parmesanost, pinjenötter, pumpakärnor, salt & peppar. Ringla slutligen över olivoljan och servera!

Ingredienser

  • 4 apelsiner
  • 1/2 dl riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 
  • 3 msk olivolja
  • 1/4 silverlök
  • 2 msk rostade pinjenötter
  • 2 msk pumpakärnor
  • Salt och peppar
smashade-morötter-recept

KRISPIGA MORÖTTER

SMASHADE MORÖTTER

Tillagning

  1. Skala morötterna och skär de en gång på längden. Därefter skär du de en gång till på bredden.
  2. Koka morötterna tills de är mjuka (ungefär 10 minuter).
  3. Blanda olivolja, vitlök, persila, salt & peppar i en skål.
  4. Riv parmesanost.
  5. När morötterna är klara, placera dem på en plåt och pensla med marinaden.
  6. Strö över parmesanost över morötterna.
  7. Sätt in plåten i ugnen på 200 grader tills parmesanosten har smält.

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 1 dl riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 
  • 3 msk olivolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk persilja
  • Salt och peppar
kantarellpizza

SNABBT TILLTUGG

TORTILLAPIZZA MED KANTARELLER

Tillagning

  1. Smörstek kantarellerna.
  2. Bred på crème fraiche på tortillabrödet
  3. Strö över riven mozzarella och kantarellerna. Avsluta med riven parmesanost.
  4. Grädda i ugnen på 200 grader tills pizzan fått färg och osten har smält. 

Ingredienser

  • 1 tortillabröd
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 dl riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 
  • 0,5 dl riven mozarella
  • Kantareller (valfri mängd)
  • Smör att steka i

 

MELANZANE-PARMIGIANA

ITALIENSK MIDDAG

MELANZANE PARMIGIANA

Tillagning

  1. Skiva auberginen i 1/2 cm tjocka skivor. Salta skivorna och lägg dem på hushållspapper i ca 15 minuter för så de vattnas ur. Torka sedan av skivorna och stek dem i rikligt med olivolja tills de fått färg. 
  2. Hacka vitlöksklyftan och stek i olivolja utan att den får färg. Addera därefter de krossade tomaterna och lite basilika. Låt puttra under omrörning i minst 30 minuter. 
  3. Lägg en aubergineskiva i en ugnsform och lägg på lite tomatsås, en skiva mozzarella, ett basilikablad, riven parmesanost och sedan en till aubergineskiva. Fortsätt så tills du fått ca 10 cm höga torn. Avsluta med tomatsås, mozzarella och riven parmesanost. 
  4. Gratinera tornen i ugnen på 225 grader tills de fått färg. Toppa de färdiggräddade tornen med basilikablad.
  5. Servera med spaghetti och grillad kyckling!

Ingredienser

  • 12 msk olivolja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 liter krossade tomater
  • 1 kruka färsk basilika
  • 1-2 aubergine
  • 125 g buffelmozzarella
  • 50 g riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 

 

pinsa-parmesanost

SNABBT & ENKELT

PINSA MED PARMESANOST

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 230 grader.
  2. Bred på tomatsås på pinsan och lägg på mozzarella.
  3. Krydda med oregano och chiliflakes.
  4. Ringla olivolja längs pinsans kanter.
  5. Grädda i ugnen tills osten har smält och kanterna har fått färg (cirka 7 minuter).
  6. Strö över riven parmesanost och njut!

Ingredienser

  • 1 pinsa
  • 5 msk tomatsås
  • 1 mozzarella
  • Oregano & chiliflakes efter smak
  • 2 msk olivolja
  • 50 g riven Parmesanost (Parmigiano Reggiano) 

 

Amaryllispistill

SMARTA TIPS

SÅHÄR DRIVER DU EN AMARYLLISLÖK

Amaryllis skötselråd – före blomningen:

Det brukar ta ungefär 6-8 veckor från det att man väcker löken fram tills den blommar. Tiden varierar beroende på sort och hur varmt den står. Om du inte vill plantera din amaryllislök direkt, går det bra att förvara den i 10-12 grader fram tills att du känner att det är dags. Antingen planterar du ner amaryllislöken direkt i krukan, alternativt om du vill göra det hela lite mer noggrant. Isåfall väcker man löken genom att placera den ovanför ett glas med ljummet vatten ca ett dygn innan den planteras. Fyll inte glaset med för mycket vatten då det bara är rötterna som ska vara i kontakt med vattnet, inte rotkakan under löken. Plantera löken så att ungefär hälften av den är ovan jord. Vattna igenom jorden ordentligt efter plantering. Den första tiden är värme viktigare än ljus så ställ gärna krukan på ett lite varmare ställe den första tiden, till exempel ovanpå ett element. Då rotar den sig snabbare. Vattna din amaryllislök sparsamt, bara om jorden är helt torr. Efter några veckor tittar blomknoppen fram. Då är det dags att ställa krukan ljust och vattna en aning mer men vattna inte för mycket för då kan blomstängeln ränna iväg och blir lång och gänglig. Om du tycker att din amaryllislök växter för snabbt kan du själv reglera det genom att ställa den något svalare. Vill du påskynda processen ökar du bara värmen i rummet, och ger den mer ljus.

Tips

Klipp bort stängeln från din amaryllislök när blomman vissnat. Fortsätt vattna och ge den näring som om det vore en vanlig krukväxt. Till sommaren mår den bra av att stå utomhus och då är ett tips är att plantera din amaryllislök i rabatten. Det kan förstås hända att den går i blom igen, vid fel tid på året. Glöm inte att ta in den i god tid innan frosten. Sluta vattna och låt bladen vissna ner så du bara har amaryllislöken kvar. Låt den ligga svalt, exempelvis källare. Sedan är det dags att börja om från början. Ta fram krukan med din amaryllislök 8-10 veckor innan jul.