parmesan och pecorino

Parmesan och pecorino

Parmesan eller pecorino? Vi reder ut skillnaden mellan parmesan och pecorino.

 

Parmesan och pecorino, närmare bestämt Parmigiano Reggiano och Pecorino, är två av de mest kända och älskade ostarna från Italien. Båda är hårda och salta ostar med en lång historia och traditionell användning i det italienska köket. Men trots sina likheter finns det också tydliga skillnader mellan parmesan och pecorino. I detta blogginlägg kommer vi att dyka ner i en detaljerad jämförelse av ostarna och dess skillnader, och ge er all information och vägledning ni behöver för att välja den perfekta osten för er nästa maträtt.

Parmesan och pecorino

Ursprung & tillverkning av parmesan & pecorino

Parmesanost

Parmesan, även känd som Parmigiano Reggiano, produceras i Emilia-Romagna i Italien, närmare bestämt  i städerna Modena och Parma. Parmesan tillverkas av opastöriserad komjölk, salt och löpe och måste lagras i minst 12 månader, men kan lagras betydligt mycket längre än så. Ju längre man lagrar den desto grynigare konsistens och starkare smak får den. Man måste tillverka parmesanosten på ett visst sätt enligt särskilda traditioner och ritualer för att man ska få kalla den för Parmigiano Reggiano. Ni kan läsa mer om parmesanostens historia & kultur på vår blogg. 

Pecorino

Man producerar pecorino i hela Italien, men de mest kända varianterna kommer från Sardinien och Toscana. Man tillverkar den, till skillnad från parmesan, av fårmjölk och lagrar den i minst 5 månader. Däremot kan man lagra den upp till 8 månader eller mer. Pecorino behöver alltså inte lika lång lagringstid som parmesan för att uppnå några specifika krav. Fyra av de områdena som man tillverkar pecorino i är däremot ursprungsskyddade. Pecorino Romano tillverkar man i Rom, Pecorino Sardo tillverkar man på Sardinien, Pecorino Siciliano tillverkar man på Sicilien och slutligen Pecorino Toscano som man tillverkar i Toscana.

Ostarnas smak och textur

 • Parmesan: Parmesan har en komplex, nötig smak med toner av smör, frukt och gräs. Den har en hård, torr konsistens och smälter lätt. Detta gör den perfekt för att riva över pasta och risotto för att förhöja smakerna på olika rätter.
 • Pecorino: Pecorino, till skillnad från parmesan, har en skarp och mer salt smak med toner av lök, nötter och peppar. Den har en hård och lite grynig konsistens som inte smälter lika lätt som parmesan. Det som gör att konsistenserna skiljer sig åt mellan parmesan och pecorino är nämligen de olika lagringstiderna.

Användningsområden för parmesan och pecorino

Vad använder man parmesan till?

Parmesan river man ofta över pasta, risotto, sallader och soppor som en smaksättning. Den gör sig även väldigt bra i en kall sås med crème fraîche, som smaksättning i ett krämigt potatismos eller som ett roligare och mer vuxet alternativ till chips.

Vad använder man pecorino till?

Pecorino river man också ofta över pasta, grillade grönsaker och kött. Osten passar även utmärkt till de klassiska pastarätterna carbonara och cacio e pepe. Pecorino passar även väldigt bra till alla rätter som innehåller tryffel egentligen eftersom den har toner som påminner om svamp.

Skillnader parmesan & pecorino

För att göra det lättare för er att förstå skillnaderna mellan parmesan och pecorino så staplar vi upp ostarnas fördelar och nackdelar lite mer konkret. På så sätt kan ni veta om ni ska ha parmesan eller pecorino i er nästa maträtt.

Fördelar parmesanost

 • Komplex, nötig smak
 • Smälter lätt
 • Lång lagringstid, minst 12 månader
 • Rikt på protein
 • Många nyttiga aminosyror på grund av den långa lagringstiden

Nackdelar parmesanost

 • Kan vara dyrare
 • Inte lika salt som pecorino

Fördelar pecorino

 • Skarp, salt smak
 • Hård, grynig konsistens
 • Lägre pris

Nackdelar pecorino

 • Smälter inte lika lätt
 • En del kan uppleva den för salt

Parmesan eller pecorino?

Så hur vet man om man ska välja parmesan eller pecorino? Det bästa valet av ost för dig beror på dina personliga preferenser och vad du ska använda den till. Till exempel om du vill ha en ost med en mer komplex och nötig smak som smälter lätt, är parmesan ett bra val. Om du snarare vill ha en ost med en skarp, salt smak och en hård, grynig konsistens, är pecorino ett bättre val. 

Parmesan och pecorino är båda utsökta ostar med unika egenskaper. Bägge ostarna har en lång historia och tradition i det italienska köket och man kan använda de för att förhöja smakerna i en mängd olika rätter. Genom att förstå dessa skillnader mellan parmesan och pecorino kan du välja den perfekta osten nästa gång du vill briljera i köket.

Sälja parmesanost

Behöver ni tjäna pengar till klassen eller laget så är det en god idé att sälja parmesan med oss på Säljdirekt. Ni erhåller en hög förtjänst och gör era kunder nöjda genom att sälja produkter utav högsta kvalitet. Parmesan är ju trots allt ostarnas kung och förhöjer smakerna på de flesta maträtter. Dessutom är vår parmesanost, från vår partner Parmareggio, lagrad i 18 månader och ni säljer den till ett bra pris samtidigt som ni får in mycket pengar till ert gemensamma äventyr!

Vi hoppas att detta blogginlägg har gett er en tydligare bild av skillnaderna mellan parmesan och pecorino. Nu kan ni använda er utav er nyvunna kunskap för att välja den perfekta osten för er nästa middagsbjudning!

Detta blogginlägg publicerades våren 2024.