Studenten tips år 2024 - Kostnad & planering
Tips till studenten, studentdagen, studentflaket, studentskivan, studentmottagningen med mera.
Äntligen är det dags att fira studenten! En tid av glädje, stolthet och nya möjligheter. Men med alla festligheter som man behöver planera kan det lätt bli rörigt. Oroa dig inte, vi har därför samlat allt du behöver veta för att skapa en oförglömlig studentdag!
Studentmottagningen – en varm välkomst
Studentmottagningen är ett tillfälle för familj och vänner att fira studenten med mat, dryck och tal. Den äger oftast rum hemma hos studenten eller i en hyrd lokal. För att hålla kostnaderna nere och kunna lägga mer pengar på mat & dryck är det bra att ha det hemma hos sig, dessutom ger det en mer intim känsla över studentmottagningen.
Tips för en lyckad studentmottagning
- Planera i tid: Börja planera studentmottagningen minst några månader i förväg. Bestäm gästlista, mat & dryck, lokal och dekorationer. Skicka även ut inbjudningar i god tid då många av gästerna kommer ha flera studentmottagningar att gå på. Behöver ni tips på tilltugg till studentmottagningen kan ni se vårt inlägg om det!
- Skapa en budget: Sätt en realistisk budget och håll dig till den. Det finns många sätt att spara pengar på studentmottagningen och det behöver inte bli jättedyrt om man tänker till och planerar.
- Delegera uppgifter: Be familj och vänner om hjälp med allt från matlagning till städning. Det är viktigt att du som student ska kunna mingla med gästerna och vara närvarande på din stora dag.
- Skapa en personlig touch: Dekorera med bilder och minnen från studentens liv. Ställ upp studentplakatet vid ingången så gästerna ser var de ska gå in och lägg kanske fram en gästbok så gästerna får skriva sitt favoritminne med dig.
- Ha kul!: Det viktigaste är att alla har roligt och firar att du har kämpat alla år i skolan och att du nu har tagit studenten!
Studentflaket – en fartfylld färd
Studentflaket är en av de mest ikoniska delarna av studentfirandet. Det är en chans att åka runt i stan och visa upp sig för alla och ha kul med sina klasskompisar. Det är ju faktiskt något man troligtvis bara gör en gång i livet!
Tips för ett lyckat studentflak
- Boka i tid: Studentflak är populära och bokas ofta upp långt i förväg. Boka ditt flak minst 6 månader i förväg så ni inte missar er chans och får stå över.
- Välj tema: Bestäm ett tema för flaket och dekorera därefter tillsammans med klassen. Måla lakan och skriv roliga texter och citat som ni alla kan relatera till!
- Ha inte med dig onödiga saker: Lämna nycklar och plånbok hemma så du inte tappar bort något viktigt under flak turen. Det brukar vara ganska trångt och mycket fart på flaken.
- Var förberedd på allt väder: Se till att ha regnkläder och solskydd med dig, oavsett väder.
- Ta det lugnt och ha kul!: Njut av åkturen och fira studenten med dina klasskompisar!
Studentfesten – en fest att minnas
Studentfesten, eller studentskivan, är en chans att fira studenten med alla sina nära och kära. Även denna kan man hålla hemma eller i en hyrd lokal, en festvåning eller klubb.
Tips för en lyckad studentfest
- Skicka ut inbjudningar i god tid: Skicka ut inbjudningar minst 4-6 veckor i förväg om ni har planerat att ha gäster som inte går i er klass. Se dock till att alla i klassen är bjudna och att ingen hamnar utanför.
- Välj en lokal som passar antalet gäster: Se till att lokalen är tillräckligt stor för alla gäster. Hur många kompisar utanför klassen får varje person ta med sig? Ska föräldrar vara med? Diskutera och se till att ni är överens.
- Boka mat och dryck: Boka mat och dryck i god tid. Beroende på om ni hyr en lokal eller har festen hemma hos någon kan ni dela upp ansvaret att köpa med sig dryck och vickning.
- Hyra ljud och ljus: Diskutera om ni vill ha livemusik eller DJ och om ni behöver hyra ljud och ljus.
- Planera aktiviteter: Planera några aktiviteter för festen, till exempel lekar, tävlingar eller tal.
Champagnefrukosten – en mysig start på dagen
Champagnefrukosten är en traditionell del av studentfirandet. Den hålls oftast hemma hos någon i klassen eller i en park på morgonen innan utspringet. Här nedan ger vi våra bästa tips för en lyckad champagnefrukost!
Tips för en lyckad champagnefrukost
- Börja tidigt: Champagnefrukosten brukar hållas tidigt på morgonen, så se till att ställa klockan tidigt och planera så du hinner göra dig klar i lugn & ro.
- Förbered allt kvällen innan: Gör så mycket som möjligt av förberedelserna kvällen innan, så att du slipper stressa på morgonen.
- Duka fram fint: Duka fram fint med duk, servetter och dekorationer.
- Förbered god mat och dryck: Dela upp ansvaret emellan er i klassen så ingen behöver göra allt på egen hand. Dela upp ansvaret för bubbel, juice, kaffe, te, smörgåsar, frukt och annat gott emellan er.
- Ha det mysigt: Ta det lugnt och njut av den mysiga stämningen med dina klasskompisar.
Vad kostar studenten?
Hur mycket kostar det egentligen att fira studenten? Det är svårt att ge ett exakt svar eftersom det beror på hur du vill fira. Men här är en ungefärlig kostnadsuppskattning som bör tas med en stor nypa salt då det som sagt beror på hur många gäster man vill ha på sin mottagning, vad ni vill bjuda gästerna på för mat & dryck, varifrån ni hyr studentflaket och vilken nivå ni vill ha på er studentfest/studentskiva. Vidare rekommenderar vi att ni gör en egen uträkning utefter era egna kostnader.
- Studentmottagning: 1 000 – 10 000 kr
- Studentflak: 15 000 – 20 000 kr
- Studentfest: 15 000 – 30 000 kr
Tjäna pengar till studenten tips
Behöver ni tjäna pengar till studenten och alla festligheter det för med sig så hjälper vi på Säljdirekt er gärna med våra lättsålda produkter!
Detta blogginlägg publicerades våren 2024.