fakta-om-saffran

FAKTA & TIPS

Fakta om saffran & krokusblomman

 

Här får ni veta saker ni kanske inte visste om saffran och krokusblomman!

Saffran, en stor julfavorit hos många, inte minst i lussebullar. Här nedan får ni veta mer fakta om saffran och krokusblomman!

Vad är saffran & var kommer saffran från?

Vad är saffran egentligen och vart kommer det ifrån? Saffran kommer från en blomma som kallas saffranskrokus, vilket är en annan sort än de krokusar vi har i våra trädgårdar. Saffranskrokusen har sitt ursprung i stäpperna mellan Egeiska havet och Iran. Blomman blommar i högst två veckor och man måste plocka den tidigt på morgonen då det blir för varmt senare på dagen. Man måste sedan ta vara på märkesflikarna på pistillen redan samma dag för annars vissnar den vilket gör att även aromen försvinner.

Varför saffran är så dyrt

Saffran är en dyr krydda som kostar cirka 20 000 - 40 000 kronor per kilo. Detta beror på att man för ett kilo saffran behöver cirka 150 000 - 170 000 saffranskrokusar som man måste plocka och rensa för hand vilket tar sin lilla tid. Därmed är det en krydda som man måste kämpa en del för och därmed kilopriset.

Saffran användningsområden

Saffran är en riktig superkrydda som bidrar till mer än goda bakverk och maträtter! Man kan bland annat använda det till att färga kläder, men även i läkemedel. Ni kan läsa vårt inlägg om Hälsofördelar saffran 2024 för att få veta mer! Visste ni att saffran dessutom består av mer än 150 doft- och aromämnen?

Är saffran farligt? Förgiftning av saffran?

Man använder ofta ytterst lite saffran i matlagning och bakning då kryddan är så pass smakrik. Den rekommenderade dagliga dosen av saffran är 1,5 gram då man vid för stora mängder, som upp mot 5 gram, kan må väldigt dåligt. Ännu större mängder saffran kan till och med bli riktigt giftigt. 

Falsk saffran

I och med att saffran är så dyrt är det inte ovanligt att det förekommer förfalskningar av det. Det vanligaste sättet att framställa falskt saffran är genom att använda färgat majssilke istället för faktiskt saffran. Alternativt att man får saffranet att öka i vikt genom att tillsätta exempelvis socker. För att undvika att köpa falskt saffran kan ni kolla in vårt högkvalitativa saffran som säljs till förmån för skolklasser & föreningar!

 

Sidan uppdaterades våren 2024.