resmal-for-klassresa

RESMÅL & UTFLYKTER

Resmål för klassresa

 
Vill ni åka på klassresa? Här listar vi allt ni behöver tänka på och ger tips på destinationer!

En klassresa är ett utmärkt sätt för elever att lära sig om andra kulturer och sevärdheter, samtidigt som de får möjligheten att knyta band till varandra och skapa minnen för livet. 

Vid planering av en klassresa är det viktigt att ta elevernas ålder och intressen i beaktning, samt vilken budget och tidsram ni har att förhålla er till. 

Här är några tips på resmål för klassresor, både inom Sverige och Europa men även resmål längre bort.

Svenska resmål

  • Stockholm - Sveriges vackra huvudstad är full av historia, kultur och sevärdheter. Här kan eleverna strosa runt i Gamla stan, klappa djur på Skansen och besöka Vasasmuseet
  • Göteborg - Sveriges andra stad är känd för sin kosmopolitiska atmosfär och sitt livliga kulturliv. Här kan eleverna åka attraktioner på Liseberg, besöka Universeum, eller varför inte Göteborgs konstmuseum?
  • Malmö - i södra Sverige finner ni Sveriges tredje stad vilket även är en populär destination för klassresor. Här kan eleverna besöka häftiga Turning Torso, nordens äldsta bevarade renässansslott Slottet Malmöhus, samt Malmö konsthall.

Utländska resmål

  • London - Storbritanniens huvudstad är en av världens mest populära turistdestinationer. Här kan man ta sig runt med tunnelbana, buss och till fots. Perfekta ställen att besöka med klassen är bland annat Buckingham Palace, Tower of London och British Museum.
  • Paris - Frankrikes huvudstad Paris är känd för sin romantiska atmosfär och sina ikoniska landmärken. Här finns mycket att besöka, exempelvis Eiffeltornet, Louvren och Notre Dame-katedralen.
  • Rom - Italiens huvudstad Rom är en historisk stad med en rik kultur. Här kan eleverna besöka Colosseum, Vatikanstaten och Forum Romanum.

Övriga resmål

Har ni tjänat mycket pengar och känner er sugna på att ta er längre bort? Här är tre tips på resmål längre bort som passar för klassresor!

  • New York, USA - En livlig stad med något för alla. Här kan ni bland annat besöka Frihetsgudinnan, Empire State Building och strosa runt på stadens gator. Om ni åker hit på vintern kan ni dessutom åka skridskor i Central Park!
  • Tokyo, Japan - Den moderna staden Tokyo har en unik kultur. Här kan ni besöka Tokyos äldsta och mest kända tempel Sensoji Temple, parken Shinjuku Gyoen och Tokyo Tower.
  • Sydney, Australien - Sydney är en vacker stad med en av världens mest kända landmärken, Sydney Harbour Bridge. Ni kan även gå på rundvandring i Operahuset och besöka Taronga Zoo.

 

När ni planerar en klassresa finns det en del saker som är viktiga att tänka på och ta i beaktning när ni bestämmer resmål. Bland annat elevernas ålder och intressen, det är viktigt att resmålet lämpar sig för eleverna och att det är något de kommer uppskatta och se fram emot. Även budgeten och tidsramen är viktiga att ha koll på, har ni tillräckligt med pengar för att kunna åka iväg det antalet dagar ni vill? Om inte kan ni sälja saker med klassen och tjäna pengar gemensamt till klasskassan så att alla har samma förutsättningar för att kunna följa med. 

Se även till att boka boende i god tid så ni inte behöver betala onödigt mycket pengar. Samma sak när det kommer till transport, boka det i förväg så ni slipper lägga ner tid på det väl på klassresan. Gör även ett schema för klassresan som samtliga elever är delaktiga i att ta fram. Då kan ni dessutom se till att ta reda på vilka inträdesavgifter ni kommer behöva betala och vad ni har råd att göra. 

Genom att följa dessa tips kan ni planera en rolig och lärorik klassresa som ni sent kommer att glömma!